Jozef I. Bajza: René mládenca príhody a skúsenosti (1975)

Jozef I. Bajza: René mládenca príhody a skúsenosti (1975)

Autorom prvého slovenského románu René mládenca príhody a skúsenosti, ktorý vyšiel v roku 1784, bol Jozef Ignác Bajza. Dielo, ktoré je koncipované ako cestopis, zohralo dôležitú úlohu pri riešení otázky slovenského spisovného jazyka. Prvý diel je typický dobrodružno-sentimentálny cestopisný román, s výraznou náučnou tendenciou. Opisuje zážitky z cesty po svete, ako ich zažil René, syn benátskeho kupca, spolu so svojím pomocníkom Van Shiphoutom.

Druhý diel je výsledkom bystrého pozorovania konkrétnej skutočnosti. Satiricky poukazuje na hlavné problémy a prežitky spoločnosti (poverčivosť, prázdnu pompéznosť náboženských úkonov, spôsoby žobravých mníchov, alkoholizmus, biedu a majetkové rozdiely). Za jednotlivými obrazmi cítiť konkrétne reformné nariadenia Jozefa II. Považuje sa za nielen najodvážnejšiu, ale aj umelecky najpôsobivejšiu kritiku vtedajšej doby.

Dramatizované čítanie z románu v roku 1975 pripravila Gita Pechová. V réžii Jozefa Dánaiho účinkujú: Viera Bálintová, Karol Machata, Ján Klimo, Karol Strážnický a Peter Mikulík.

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť román Jána Bodeneka Ivkova biela mať (2006) v rozhlasovej adaptácii Ondreja Sliackeho a dramatizované čítanie poviedky Balada (1993) spisovateľa, novinára a politika Jozefa Tida Gašpara.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame