Alta Vášová: Natesno (1999)

Alta Vášová: Natesno (1999)

Spisovateľka Alta Vášová oslávila 27. mája okrúhle životné jubileum. Narodila sa pred 80 rokmi v obci Sevľjuš na Zakarpatskej Ukrajine. Hneď po vstupe do literatúry sa prejavila ako autorsky výrazná osobnosť a určujúcimi znakmi jej prózy sa stali žánrová variabilita príbehov, sklon k experimentovaniu, s dôrazom na modelové situácie a prozaický detail, ale aj vnútorný pátos príbehu. Kritici o jej tvorbe napísali:

„Vášová je nevšedným zjavom v slovenskej literatúre. Nikdy nepodľahla všeobecne požadovanej metóde socialistického realizmu."

„Ku koncu 80. rokov a v 90. rokoch zosilnel v tvorbe Alty Vášovej sklon k symbolickosti a metaforickosti vyjadrenia, chuť hľadať a nachádzať nové žánrové a štýlové spôsoby, ako sa vyjadriť k pálčivým problémom súčasnosti a tlmočiť potrebu pozitívneho životného princípu."

Tvorbu Alty Vášovej si pripomenieme úryvkom z jej novely Natesno, v ktorej uplatnila metódu psychologického prieniku do autentického životného príbehu zubárky Kláry. V tejto próze autorka sformulovala svoj postoj k rôznym podobám procesu emancipácie, či už národnostnej menšiny, alebo ženy v slovenskej spoločnosti. Vyjadrila sa aj na tému feminizmu. Prostredníctvom svojej ženskej hrdinky hovorí:

„Život som vnímala vcelku, pospletaný, mužsko-ženský: nevedela by som sa stať ohnivkom falošnej reťaze, ktorá si nevšíma muža, milenca a otca."

Ukážku z knihy Alty Vášovej Natesno v roku 1999 v réžii Jara Riháka načítala Ingrid Timková. Redakčne pripravila Jana Hevešiová.

                                                ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť historickú rozhlasovú hru Antona Prídavka Pribina (1997) a výber z esejí Pavla Straussa pod názvom Človek pre nikoho (2011).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame