Som dcéra dcéry - pásmo o poetke Mile Haugovej

Som dcéra dcéry - pásmo o poetke Mile Haugovej

Mila Haugová patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenskej poézie. Ona sama o sebe a svojej tvorbe hovorí:

Ak píšete poéziu, na začiatku je to veľmi jednoduché. Cítite sa výborne. Čokoľvek, čo napíšete - všetko je dobré. Ako však starnete a máte za sebou pár kníh, musíte byť opatrnejší, o čom a čo píšete, viac si vedomí svojho písania. Musíte byť opatrní, čo publikujete a vyhodiť viac básní. Alebo ich len odložiť do zásuvky a nikto ich nikdy viac neuvidí.

Je to neustále v smere stúpajúcej špirály - aspoň tak by som ja rada videla moje písanie - v podstate sa neodtŕham od svojich základných tém, ktoré mám už od začiatku tvorby, ale zároveň mám taký pocit, že čím som staršia, tým viac už určité veci neodsudzujem, alebo nepozerám na ne tak ostro - a naopak, sú veci vzťahové alebo citové, alebo svet a jeho vývoj, ktoré sa ma dotýkajú citlivejšie ako na začiatku písania, keď bolo všetko také otvorené a nádherné a vzletné.

My sme boli generáciou, ktorá verila, že už bude navždy pokoj, že nebude vojna, že všetko bude v poriadku a bude to rásť a šíriť sa smerom k dobru, no teraz je ten svet viac roztrieštený, viac nezrozumiteľný - teraz je tie záchvevy vo vzduchu cítiť a básnik by to mal nejakým spôsobom do svojej poézie dostávať, to také neurčité, trošku nebezpečné chvenie."

Pásmo o diele Mily Haugovej Som dcéra dcéry (2007) autorsky pripravila Jana Hevešiová. Účinkujú: Božidara Turzonovová, Anna Javorková, Darina Vašíčková a Alfréd Swan.

                                                ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť dramatizovanú poviedku Dušana Mitanu Začínajúci evanjelista (1995), profil Zdeny Grúberovej Od Júlie po Bernardu Albu (1998) z cyklu Galéria osobnosti slovenského divadla a úryvok z novely Petra Krištúfka Hviezda vystrihnutého záberu (2008).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame