Vladimír Mináč: Nikdy nie si sama

Vladimír Mináč: Nikdy nie si sama

Spisovateľ Vladimír Mináč napísal o zmysle umenia:

Neviem si predstaviť zmysel umenia mimo služby životu, mimo služby ľuďom. V národnej pamäti sa musí uchovať všetko, zlé i dobré, podlé i ušľachtilé. Len tak sú dejiny skutočnými dejinami, a nie okrášlenou mytológiou, len tak môžu žiť s nami a v nás. Len keď pochopíme hĺbku hanby, do ktorej uvrhol Slovensko a Slovákov klérofašizmus, pochopíme hlbšie aj tých, ktorí povstali, aby zmietli túto hanbu."

Vďaka svojim novinárskym skúsenostiam sa väčšina jeho diel venuje aktuálnym spoločenským problémom. Písal romány, novely i poviedky. Debutoval v roku 1947 povstaleckou prózou Smrť chodí po horách. Diela o budovaní Priehrady mládeže Modré vlny a Nikdy nie si sama vyvolali škandál svojim realistickým stvárnením.

Mináčovi sa podarilo obísť kánony socialistického realizmu, založeného na popieraní reality a jej retušovaní. Literárna kritika mu vyčítala prílišnú sentimentalitu, konvenčnosť, plytkosť a erotiku - ktorá dnes už eroticky ani nepôsobí. Spisovateľ Kornel Földvári vo svojej biografii o pokrivenej atmosfére tých čias hovorí:

V Kultúrnom živote sme uverejňovali celú Mináčovu dvojnovelu. Ale tlačový dozor si prečítal rukopis a povedal, že to teda nie, že na Priehrade mládeže sa nemôže dvakrát súložiť. Treba sa dohodnúť s Mináčom, či bude Marína súložiť na strane 47 alebo na strane 123. Ale jednu súlož treba škrtnúť. Keby nebol zaslúžilý straník, tak by mu vyhodili zrejme obidve. Tvrdili, že je to znevažovanie budovateľského úsilia mládeže."

Prózu Nikdy nie si sama (2008) pre rozhlas zdramatizovala spisovateľka Jana Juráňová. V réžii Róberta Horňáka účinkujú: Lucia Vrablicová, Michal Hudák, Boris Farkaš, Tibor Frlajz, Pavel Plevčík, Oľga Belešová, Tomáš Horváth, Ladislav Konrád, Ján Mistrík a René Jankovič.

                                                ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú hru Jany Kákošovej Ako nezabiť (2005), verše Tichomíra Milkina zo zbierky Sny a nádeje (1999) zarecituje Jozef Šimonovič a esej Jána Johanidesa Identita v kríze (2003) prečíta Ivan Laca.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: puchovskenoviny.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame