Ján Chalupka: Kocúrkovo

Ján Chalupka: Kocúrkovo

Spisovateľ a evanjelický kňaz Ján Chalupka (1791-1871) patrí medzi zakladateľov slovenskej divadelnej tradície. Vo svojich dielach zosmiešňoval lokálpatriotizmus, maďarský šovinizmus, pätolizačstvo, konzervativizmus a meštiacku zbabelosť.

Myšlienkové i umelecké jadro jeho dramatickej tvorby obsahuje prvotina Kocúrkovo s podtitulom Len aby sme v hanbe nezostali. Autor predstavuje odumierajúci svet zemanov a rodiaci sa svet slovenskej inteligencie. Kocúrkovo je jednou z najobľúbenejších slovenských hier profesionálnych i ochotníckych divadelných súborov.

Témou tejto satiry je výsmech z maďarománie turčianskej šľachty a jej horlenia za myšlienku národnostne jednotného Uhorska. Cieľom autorovej kritiky je zápecníctvo, malomestské pechorenie, odnárodňovanie a lipnutie na zemianskych výsadách.

Divadelnú hru v roku 2001 adaptoval pre rozhlas dramaturg Milan Frolo, ktorého nedožité 73. narodeniny i 10. výročie úmrtia si pripomíname v týchto dňoch. V réžii Rie Paldiovej účinkujú: Peter Bzdúch, Mária Schlosserová, Boris Farkaš, Zuzana Frenglová, Helena Geregová, Zdena Grúberová, Oldo Hlaváček, Vladimír Kobielsky, František Kovár, Ivan Krivosudský, Zuzana Kronerová, Pavol Plevčík a Miroslav Trnavský.

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť rozprávkovú hru Jána Uličianskeho Nedeľa (1999). Účinkujú: Božidara Turzonovová, Richard Stanke, Ivan Martinka, Dominika Jelínková, Jonáš Gruska, Peter Rúfus, Vladimír Minarovič a Andrea Bugošová.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Henrich Mišovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame