Viliam Klimáček: Denník nežnej (1999)

Viliam Klimáček: Denník nežnej (1999)

Odborná kritika skonštatovala, že rozhlasová hra pre mládež Viliama Klimáčka Denník nežnej je vari jediným dielom, kde sa v celej svojej nahote a zároveň v účelnej skratke zachytilo prelomové obdobie novembrových udalostí roku 1989. Skrátka: naša novodobá história zachytená vo zvuku umne a umelecky.

Hru v roku 1999 naštudoval a nahral režisér Viktor Lukáč. Pod jeho režijnou taktovkou funkčnosť rozhlasového výrazu nadobudla nové rozmery a dodala textu zaujímavé významy. Pribudla osobnostná výpoveď, ktorá je síce v symbióze s autorovou, ale je iná, svojská, originálna. Zvukové efekty majú rovnako dôležitú funkciu ako slovo. Zvuky a hudba so značným ironickým podtónom charakterizujú aj postavy hry. Línia postáv disponuje textom a línia dobovej politiky zvukovou kolážou. Montáž týchto prostriedkov vytvára dobový obraz prelomových udalostí. Hra získala v roku 1999 hlavnú cenu na 16. festivale rozhlasovej hry v Bojniciach.

V hlavných úlohách sa predstavia Miroslava Zelmanová, Helena Gregorová, Róbert Roth, Božidara Turzonovová, Emília Vašáryová, Ján Mistrík, Tomáš Mátovský a Detský mládežnícky spevácky zbor pod vedením dirigentky Janky Rýchlej. Spolupracovali hudobná dramaturgička Lýgia Vojtková a majsterka zvuku Ľubica Olšovská.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame