Juraj Surma: Na Vianoce nemám čas

Juraj Surma: Na Vianoce nemám čas

Boli sme svedkami márneho úsilia o ateistickú premenu Vianoc. Ježiška mal nahradiť Dedo Mráz. Čo sa minulému režimu nepodarilo, môže sa podariť novej vlne komercionalizácie. Santa Claus začal nebezpečne ohrozovať aj prinavráteného Ježiška.

Na Západe prebieha komercionalizácia už takmer polstoročie. Začal to istý obchodný reťazec, ktorý nahradil vo svojich výkladoch tradičný nápis „Veselé Vianoce" za „Veselé sviatky" s odôvodnením, že nekresťanská časť americkej spoločnosti by sa mohla cítiť dotknutá. Média rozpútali kampaň proti Vianociam, tvrdili, že moslimovia alebo Židia by ich mohli brať ako prejav kultúrneho imperializmu. To všetko len a len pre väčšie zisky, z obáv zo straty zákazníkov. Čaká to aj nás? Ktovie. Ale v istej, hoci miernejšej podobe je komercionalizácia najkrajších sviatkov roka u nás už jasne viditeľná.

Na skutočnosť, prečo ľudia nie sú schopní zažiť skutočné Vianoce, poukazuje rozhlasový dokument Na Vianoce nemám čas (2017). Autorom je Juraj Surma, ktorý sa profesionálne venuje individuálnemu tréningu manažérov, zamestnancov a vlastníkov firiem, zameranému na komunikáciu, sociálne zručnosti a postupy. Vo fíčri okrem autora účinkujú: Egon Tomajko, Juraj Smutný, Jana Pilzová, Mariana Mackurová, Michal Ďuriš a Radoslav Kuruc.

                                               ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť literárne pásmo Vianoce so Svetloslavom Veiglom (1995). Básnik sa narodil 24. decembra 1915 v Horňanoch. Redaktor Pavol Hudík s ním pripravil reláciu, keď Veigl oslavoval 80 rokov.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame