Peter Jaroš: Hlboko v zeleni (1974)

Peter Jaroš: Hlboko v zeleni (1974)

V januári oslávil svoje 80. narodeniny spisovateľ Peter Jaroš. Jeho najznámejším románom je historická sága rodiny Pichandovcov Tisícročná včela (1979). Svojou poetikou magického realizmu toto dielo zaujalo aj režiséra Juraja Jakubiska, ktorý podľa neho nakrútil svoj najúspešnejší film. Filozof a kulturológ Viktor Timura o Jarošovi napísal:

Jeho literárne dielo sa pohybuje na hranici ľudskej tragiky a komiky až grotesky, a to aj vo vážnych a vypätých situáciách. Charakteristickou črtou jeho diela je lyrizmus, erotizmus, absurdnosť, naturalizovaný cynizmus i biologizmus, ale aj hlboká citovosť so šokujúcimi riešeniami a pravdami o človeku s rozohrávaním všetkých podôb ľudských dimenzií nekonvenčnými postupmi a filozofickým pozadím. Vyjadruje pocity súčasného človeka s jeho radosťami, šťastím, ale aj ľudskou zlobou a osamotenosťou v spoločenskom priestore dnešnej civilizácie s rozmanitými problémami. Osobnosť Petra Jaroša je výnimočným zjavom a jeho rozsiahle dielo sa radí medzi trvalé hodnoty slovenskej literatúry."

V ankete na otázku - Stáva sa podľa vás slovenská literatúra ostrovom samým pre seba, alebo sa jej darí prenikať do každodenného života? - Peter Jaroš odpovedal:

Z vlastnej skúsenosti viem, že keď sa podľa nejakej knihy nakrúti televízna inscenácia alebo celovečerný film, knihe to veľmi prospeje. Zvýši sa po nej čitateľský dopyt a pravdepodobne vyjde aj jej nové vydanie. Samozrejme, že nemôžem nespomenúť Slovenský rozhlas, ktorý je naším najväčším vydavateľstvom. Jeho úloha pri šírení nielen slovenskej literatúry je nenahraditeľná, lebo jeho prostredníctvom sa umelecké slovo dostáva každodenne k tisícom poslucháčov. Toto sú len niektoré prieniky, ako sa aj slovenská literatúra dostáva k ľuďom."

Pri príležitosti životného jubilea Petra Jaroša sme vybrali jeho rozhlasovú hru Hlboko v zeleni (1974). V réžii Ladislava Hyžu účinkujú: Michal Gazdík, Martin Horňák, Jolana Holá, Ján Gubala, Ivan Giač, Eliška Nosáľová, Štefan Mišovič.

                                              ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť Pieseň o studničnej vode (2000), dramatizáciu prózy ďalšieho jubilanta Stanislava Rakúsa, ktorý tiež oslávil 80 rokov. A v glose Drahý Anton Pavlovič (2011) Sivester Lavrík komentuje spoločenské a kultúrne dianie.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame