Jana Juráňová: Ema B. a jej virtuálny život

Jana Juráňová: Ema B. a jej virtuálny život

Román francúzskeho spisovateľa Gustava Flauberta Pani Bovaryová z roku 1857 patrí vrcholným dielam literárneho realizmu. Rozpráva tragický príbeh Emy Bovaryovej, ktorá pred všednou realitou vidieckeho života uniká do sveta romantických predstáv a fantázie. Román sa dočkal množstva adaptácií a stal sa natoľko známym, že psychológia podľa neho nazvala neschopnosť rozlišovať medzi fantáziou a realitou - bovaryzmus.

Spisovateľka a rodová expertka Jana Juráňová sa touto ikonickou ženskou postavou inšpirovala v roku 2016, keď pre rozhlas do cyklu Ako to bolo ďalej napísala hru Ema B. a jej virtuálny život. Rozpráva o tom, ako by mohol vyzerať príbeh Emy Bovaryovej, keby žila dnes. Aké nástrahy by mohli číhať na nevyrovnanú, pochybnosťami zmietanú ženu?

Jana Juráňová vo svojom prozaickom a dramatickom diele narúša tradičné rodové stereotypy, slovenské mýty a s dávkou zdravej irónie strháva masky z významných slovenských dejateľov 19. storočia, súčasných pseudointelektuálov i niekdajších disidentov. Otvorene sa vyjadruje k najpálčivejším otázkam nového tisícročia a púšťa sa do polemiky so spoločnosťou a jej stáročnými mocenskými, historickými, morálnymi štruktúrami a autoritami. Kornel Földvári o nej napísal:

Vie sa riadne rozhorčiť, nešetrí vražednou, no zvyčajne správne dávkovanou iróniou. Z jej próz skoro vždy prekvapivo cítime aj vnútornú nespokojnosť a clivotu nad bezútešným životom, ktorý tragicky nie je v poriadku - pokiaľ vôbec kedy bol."

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť báseň Valentína Beniaka Osemnásťročná (1999), rozhlasovú hru Gabriela Halma Alter ego (1998), úryvok z románu Juraja Bindzára Mlčky a krátko (2017) a humoristické pásmo Petra Gregora Idiotár (2010).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Clem Onojeghuo, unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame