Jozef Cíger Hronský: Ratkovský poštár (1938)

Jozef Cíger Hronský: Ratkovský poštár (1938)

Celý tento rok si pripomíname storočnicu Slovenského národného divadla. Okrem toho, že na 27. marec pripadol Svetový deň divadla, 17. marca pred 69 rokmi zomrel jeden z prvých profesionálnych hercov SND Jozef Kello.

Bol vyučený murár. Ako mnohí iní liptovskí murári staval Budapešť. Tu v rokoch 1907-1914 hrával v krajanských ochotníckych krúžkoch a mal taký úspech, že všetky spolky ho chceli mať na svojom javisku. Po rozpade Rakúsko-Uhorska sa usadil v Košiciach, v roku 1919 sa podieľal na založení tamojšieho Slovenského divadelného spolku. Do profesionálneho divadelníctva vstúpil 1. augusta 1921, keď ho na základe konkurzu prijali za člena Propagačného súboru SND s poznámkou, že zodpovedá na vážne i komické roly. V roku 1923 ho pozvali do Činohry SND, kde účinkoval až do svojho skonu v roku 1951.

Za 30 rokov profesionálnej činnosti vytvoril 297 postáv a odohral vyše 5000 predstavení. Aj napriek nízkemu vzrastu dostal Jozef Kello občas veľkú rolu a raz dokonca titulnú. V roku 1931 hral anti-hrdinu vo veselohre Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra. Bol prvým predstaviteľom tohto úradníčka posadnutého poctivosťou.

A hlavnú postavu si zahral Jozef Kello aj v roku 1938 v rozhlasovej hre Jozefa Cígera Hronského Ratkovský poštár. Úryvok z tejto hry patrí medzi najstaršie dochované nahrávky rozhlasových hier v našom archíve.

                                              ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Ivana Stodolu Básnik a smrť (1988), dramatizáciu poviedky Margity Figuli Pokušenie (1987). A básne Andreja Žarnova zo zbierky Presievač piesku (1994) zarecituje Gustáv Valach.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame