Emil Fillo: Čudná rozprávka (1980)

Emil Fillo: Čudná rozprávka (1980)

Celé generácie rozhlasových poslucháčov poznali hlas Emila Filla. A on mal po celý čas hlas chlapca. Poslucháči verneoviek, mayoviek, dobrodružných alebo aj hlboko citových príbehov si obľúbili jeho plasticky stvárnené rozhlasové postavy. A vytvoril ich požehnane, viac ako 3 500. 7. apríla si pripomenieme jeho 95. nedožité narodeniny.

Vyštudoval divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení. S rozhlasom začal externe spolupracovať v roku 1946 a od roku 1956 sa stal dramaturgom Československého rozhlasu v Bratislave. Ako dramaturg sobotňajších hier pre mládež pôsobil 35 rokov. Okrem interpretačnej činnosti bol aj plodným autorom scénok pre deti a rozhlasových hier pre mládež. Boli to najmä hry podľa literárnych predlôh. Starší poslucháči sa iste pamätajú na Tajomný ostrov a Dva roky prázdnin.

Prelomom v dramatickej tvorbe Emila Filla bola jeho pôvodná rozprávková hra Čudná rozprávka (1980), v ktorej do centra rozprávkového príbehu zakomponoval konkrétnych hercov, čím autorsky obohatil tento špecifický žáner. Hra získala v roku 1981 Hlavnú cenu na 7. festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch a o rok neskôr 1. cenu v medzinárodnej súťaži pre deti a mládež OIRT v Helsinkách. V réžii Petra jezného účinkujú: Karol Machata, Jozef Kroner, Emil Horváth ml., Jozef Cút a Anna Bačinská.

                                               ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť výber z poézie Andreja Sládkoviča pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia, poviedku Antona Laučeka Venco (2003) a poéziu Jána Buzássyho vo výbere a s komentárom literárnej vedkyne Viery Prokešovej v pásme Zo zimného spánku (2004).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: emilfillo.estranky.cz]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame