Jozef Gregor Tajovský: Hriech (1957)

Jozef Gregor Tajovský: Hriech (1957)

Tento rok si pripomíname storočnicu Slovenského národného divadla. Opera začala svoju činnosť 1. marca 1920 inscenáciou Smetanovej opery Hubička. O deň neskôr činoherný súbor uviedol hru Aloisa a Viléma Mrštíkovcov Mariša. Balet debutoval inscenáciou baletu Coppelia od Léa Delibesa 19. mája 1920.

Prevažná časť repertoáru bola uvádzaná v češtine, pretože nebolo dosť slovenských hier, prekladov, hercov či spevákov. Prvé predstavenie v slovenskom jazyku sa uskutočnilo až 21. mája 1920. Boli to jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Hriech a V službe, ktoré napísal v roku 1911.

Pri príležitosti 100. výročia prvého predstavenia SND v slovenčine sme z archívu vybrali rozhlasovú adaptáciu Tajovského drámy Hriech z roku 1957. Pre rozhlas ju upravil Ján Dohňanský. V réžii Martina Hollého účinkujú: Ján Mildner, Jaroslava Kolesárová, Ondrej Vandlík a Oľga Borodáčová.

Dielo patrí k vrcholom Tajovského dramatickej tvorby. Inšpiráciu čerpal z východoslovenského vysťahovalectva, z krízy vlastného manželstva, ale inšpiroval sa aj Tolstým a francúzskym naturalizmom. Dráma prináša tému zakázanej erotiky, ktorá bola dovtedy v literárnej tvorbe tabuizovaná. Hlavnou hrdinkou je Eva Kvašková, ktorá podľahla zakázanej vášni a má dieťa s mladým sluhom Janom. Konflikt sa otvára v momente nečakaného príchodu Evinho manžela z Ameriky. Autor v dialógoch s mužovou matkou a v monológoch o morálke a ľudskej povahe a posadnutosti hľadá pravdu a riešenie zložitostí, ktoré prináša život.

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú dramatizáciu poviedky Martina Kukučína Keď báčik z Chochoľova umrie (1972) a básne zo zbierky Mariána Kováčika Železo a iné básne zarecituje Alfréd Swan.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: divadlopodkostolom.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame