Tatry - pásmo o tvorbe básnika Ivana Laučíka

Tatry - pásmo o tvorbe básnika Ivana Laučíka

Som človek, potom Ivan Laučík, áno, i Slovák ponechaný vetru, tomu „božiemu súdu", ktorý som prestál na vrcholoch Západných Tatier pri pozorovaní Perzeíd. Práve ten vietor, ktorý sviece zhášal, roznecoval moju pahrebu, nepoužiteľnú na okiadzanie, ale dobrú ako dymový signál pre osamelých bežcov. Perzeidy mi však signalizovali iba okraj, za ktorým sa začína svet, čo treba nanovo pomenovať. Tomuto pokusu som venoval svoj paralelný život, popri živote učiteľa dejepisu v malých mestečkách, ale v blízkosti veľkých jaskynných systémov. Mám pocit, že som prebýval na miestach, kde sa skutočne čosi deje a radosť z tohto diania presvitla i do mojich textov."

Takto sám seba predstavil básnik Ivan Laučík, ktorý by 4. júla oslávil svoje 76. narodeniny. Rodák z Liptovského Mikuláša a člen skupiny Osamelí bežci umrel 12. mája 2004. Krajina - to bol Laučíkov objekt a rovnako aj básnický subjekt. Dotýkal sa jej a prenikal ňou vtedy, keď písal, i vtedy, keď meral cesty do liptovských dolín, a potom aj o čosi vyššie. Amatérsky sa venoval aj speleológii. Spolu s jaskyniarmi objavil mnohé tatranské jaskyne. Literárne pásmo Tatry o tvorbe Ivana Laučíka pripravil v roku 1996 Pavel Hrúz. V réžii Daniely Ilavskej účinkujú Ján Kožuch a Peter Vilhan. Majstrom zvuku bol Boris Dobiš.

                                               ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť hru švédskej autorky Tove Granqvistovej Sessa, kráľovna pomsty (1998, E.Vášáryová; réžia: V.Lukáč) a dve poviedky - Pán spomienok (2010) od Pavla Vilikovského a Putovanie s obojkom (2010) od Igora Galla.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: kniznica-sgzp.webnode.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame