Jozef Cíger Hronský: Jozef Mak (1978)

Jozef Cíger Hronský: Jozef Mak (1978)

Postačí povedať, že nie je jeden z viacerých, je jeden z prvých. A v niečom napokon i prvý. Skromne rátajúc vyniká z jeho diel prinajmenej týchto päť: Chlieb, Jozef Mak, Sedem sŕdc, Pisár Gráč, Andreas Búr Majster. Hronský mal čo povedať a vedel to povedať, pretože sa hľadal stále i hľadal stále a nezabýval sa pohodlne v raz nájdenom."

Toto napísal literárny kritik Alexander Matuška o spisovateľovi Jozefovi Cígerovi Hronskom, od ktorého úmrtia uplynie 13. júla 60 rokov. Jeho romány Chlieb (1932) a Jozef Mak (1933) zaujali kritiku i čitateľov svojím sugestívnym jazykom, bohatstvom vnútornej expresie a psychologickou hĺbkou postáv. Básnik a publicista Ján Švantner píše:

Vraciame sa k Hronskému pomaly, namáhavo, cez nánosy času a cez prekážky v nás samých, ale vraciame sa k nemu s inštinktom vysmädnutých ľudí, pre ktorých je spojenie s jeho slovom životnou nevyhnutnosťou. Tak sa rieka vracia k svojmu prameňu."

Vráťme sa teda k jeho románu Jozef Mak. „Človek - milión" v autorovej koncepcii vystupuje ako symbol odovzdanosti osudu, istej trpnosti, nie však rezignovanosti: jeho základným duševným stavom je utrpenie.

Jozef Mak sa narodil ako nemanželské dieťa chudobnej vdovy a od detstva ho utláčal starší brat Jano, ktorý ho neskôr obral o snúbenicu aj o novú chalupu. Makovi postupne umiera otec, matka, láska z mladosti Maruša. Až po smrti svojej ženy July si uvedomí, že v nej stratil lásku, ktorú celý život hľadal. Vie, že nemôže zúfať, lebo sa musí postarať o deti, ktoré sú stelesnením tejto lásky.

Je to príbeh obyčajného človeka, ktorý sa nedá zlomiť, ktorý vydrží všetko, čo mu osud prinesie. Román Jozef Mak pre rozhlas v roku 1978 zdramatizoval Ján Dohňanský. V réžii Rady Šubovej účinkujú: Slávo Šťastný, Peter Gažo, Darina Poldaufová, Milan Drotár, Judita Viciánová, Elena Klaisová, Ján Švec, Beatrica Bočová, František Pap, Ján Ondrejka, Ján Kado.

                                            ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť literárne pásmo Poetka Maša Haľamová sama doma so svojou poéziou (2008). O jednej z najvýznamnejších predstaviteliek slovenskej poézie 20. storočia sa autorka Jana Hevešiová porozprávala s básnikom Jánom Buzássym.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: matica.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame