Kristína Royová - pásmo o náboženskej spisovateľke

Kristína Royová - pásmo o náboženskej spisovateľke

Od narodenia spisovateľky a charitatívnej pracovníčky Kristíny Royovej uplynulo 160 rokov. Takmer celý život prežila v Starej Turej, kde založila útulok pre výchovu sirôt a opustených detí, malú nemocnicu a starobinec. Začínala písaním romantických poviedok s ľúbostnou a národnou tematikou. V ďalšej tvorbe už dominovali náboženské témy, inšpiráciou bola jej misijná práca. Boli to romány, novely, duchovné piesne, spisy rozličného druhu a zamerania, preklady.

Kristína Royová, ktorá napísala vyše 50 kníh pre všetky vekové skupiny, je jednou z najprekladanejších slovenských spisovateliek (jej diela boli preložené do 25 jazykov). Je známa temer v celom kresťanskom svete, len naša čitateľská verejnosť ju skoro nepozná. Až dnes si jej spisy, ktoré sa dlho nevydávali, začínajú všímať vydavateľstvá.

Jozef Repko napísal v roku 2000 životopisné pásmo Kristína Royová, ktoré nám bližšie predstaví túto pozoruhodnú osobnosť. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Viera Strnisková, Emil Horváth a Peter Sklár.

                                                    ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú hru Karola Horáka Mesianistova hlava (2000) o S. M. Hroboňovi, esej Petra Holku Rozhovor s duchmi (2004) a báseň Jána Litváka Cez prestávku (1998).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame