Kráľovský kuriér otrokom - príbeh bratislavského Robinsona (1730-1790)

Kráľovský kuriér otrokom - príbeh bratislavského Robinsona (1730-1790)

Od narodenia cestovateľa, úradníka a diplomata Karola Jettinga uplynie 13. septembra 290 rokov. Bratislavská mestská rada sa roku 1844 rozhodla uctiť si rodáka, ktorý prebrázdil svetové moria a oceány. Dala zhotoviť náhrobný kameň z pieskovca, na ktorom je vytesaná trojsťažňová plachetnica a nápis:

Na pamiatku Karolovi Jettingovi, bratislavskému Robinsonovi (1730 - 1790).

O tomto svetobežníkovi v jeho rodnom meste málokto vedel, hoci vo Viedni vyšla po jeho smrti v niekoľkých vydaniach kniha s názvom Der ungarische Robinson, napísaná podľa jeho súkromných zápiskov. Ak v nich neklamal, tak zažil dobrodružstvá, ktoré sa prinajmenšom vyrovnali tým z románu Daniela Defoea.

Karol Jetting bol veľmi cieľavedomý. Naučil sa niekoľko svetových jazykov a ako mladík sa náhodou zoznámil s bohatým anglickým bankárom. Ten ho zamestnal v Londýne, kde si začal budovať kariéru. Dotiahol to až na kráľovského úradníka v africkom Senegale. Cestou tam však jeho plachetnica stroskotala. Posádku zajali a Jetting sa stal otrokom. Zažil hlad, poníženie, ba aj bitku a až po dlhšom čase sa mu podarilo dostať späť do Anglicka.

Jeho rozprávanie o príbehoch z Afriky vyvolalo rozruch. Zaujal aj anglického kráľa, ktorý ho vymenoval za konzula v Marseille. Cestou sa loď dostala do búrky, zablúdila a prepadli ju piráti. Znova sa stal otrokom, zažil ďalšie prepady až stroskotal na malom neobývanom ostrove. Takmer rok musel žiť ako Robinson. Na sklonku života sa Karol Jetting vrátil do rodnej Bratislavy, kde v roku 1790 zomrel.

Príbeh bratislavského Robinsona inšpiroval dramaturga a autora rozhlasových hier Ľuboša Machaja k napísaniu dvojdielnej rozhlasovej hry Kráľovský kuriér otrokom a S čiernym orlom na ostrov smrti (1990). V réžii Petra Jezného účinkujú: Michal Michna, Ivo Gogál, Leopold Haverl, Anna Javorková, Juraj Slezáček, Július Vašek, Zuzana Frenglová, František Kovár, Juraj Predmerský, Deana Horváthová, Karol Machata, Michal Gučík, Ivan Laca, Ján Géc, Štefan Kvietik, Vladimír Obšil, Ivan Krivosudský, Slavo Záhradník, Boris Farkaš, Vlado Muller, Michal Dočolomanský.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: medium.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame