Peter Glocko: Súrny telegram pre blízkeho človeka

Peter Glocko: Súrny telegram pre blízkeho človeka

Pripomíname si nedožité 75. narodeniny spisovateľa a scenáristu Petra Glocka, ktorý patrí k našim najvýznamnejším autorom pre deti a mládež. Narodil sa 2. júna 1946 v Muráni. Absolvoval Strednú priemyselnú školu chemickú v Bratislave. Pracoval ako robotník v Slovnafte, neskôr ako gumárenský laborant v Partizánskom. Debutoval v roku 1970 zbierkou štylizovaných rozprávok Šťastenko. Pôsobil ako redaktor vo vydavateľstvách Mladé letá, Osveta, Smena a Slovenský spisovateľ. Zomrel 26. júla 2019.

Glockova prozaická tvorba zahŕňa dva základné tvorivé okruhy: modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. V rozprávkovej tvorbe vychádzal z ľudových povestí, ktoré pretvoril do podoby modernej rozprávky. V dobrodružno-historických románoch Ruža pre Jula Verna a Tomáš a lúpežní rytieri využíval aj prvky žánru sci-fi.

Za literárnu činnosť získal viacero ocenení: Cena vydavateľstva Mladé letá, čestné uznanie v rámci Európskej ceny za literatúru pre deti, Honour list Medzinárodnej rady pre knihy pre mládež, Cena Slovenskej sekcie IBBY za celoživotnú tvorbu pre deti a mládež Trojruža, Pocta Pavla Dobšinského.

Maliar a ilustrátor Martin Kellenberger, ktorý ilustroval viaceré Glockove knihy (Kominárik, Šťastenko, Zlomor), o spisovateľovi hovorí:

Písal krásne príbehy s posolstvami v duchu Dobšinského, ktorého obdivoval. Jeho knihy sa veľmi dobre ilustrovali. Sú to knihy s nádhernými príbehmi, prírodou, ľudovými múdrosťami, ktoré prerástli do života, s figliarstvom, vtipom aj dobromyseľným poučením, bez mentorstva. Výtvarníkovi vždy dával šancu na vyštylizovanie postáv, flóry a fauny, hradov, rytierov, tajomstva, jaskýň, ktoré sa v jeho knižkách objavovali. Bol to náš druhý Dobšinský a bude chýbať."

Z bohatej tvorby Petra Glocka sme vybrali rozhlasovú hru pre mládež Súrny telegram pre blízkeho človeka (1995). V réžii Rie Páldiovej účinkujú: Andrej Mojžiš, Hana Kostolanská, Vladimír Kostovič, Daniel Matuška, Andrea Žitná, Michal Igaz, Ján Valentík, Soňa Ulická a Igor Čilík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame