Katarzia – hra o pominuteľnosti človeka vo vesmíre (1968)

Katarzia – hra o pominuteľnosti človeka vo vesmíre (1968)

V literárno-dramatickom bloku si predstavíme rozhlasovú tvorbu spisovateľa Ivana Izakoviča, ktorý oslavuje 87. narodeniny. Po štúdiu slovenčiny a ruštiny na Filozofickej fakulte UK v Bratislave pôsobil ako redaktor v rôznych časopisoch a vydavateľstvách, neskôr ako riaditeľ sekcie umenia a literatúry na Ministerstve kultúry SR. Od roku 1956 časopisecky uverejňoval fejtóny, poviedky, literárnu publicistiku a kritiku.

Je autorom divadelných hier (Oidipus, Ploty stavať netreba), románov (Rekviem, Rasputin a cárovná, Fontány), populárno-náučných knižiek (Posledný Azték, Chvála archeológie). Písal tiež životopisné romány (Čajkovskij, Musorgskij) a prekladal z ruštiny (Bulgakov, Gončarov, Čechov).

Významnú časť jeho tvorby predstavujú rozhlasové hry z histórie i zo súčasnosti: Smrť dona Juana (1963), Ten, čo kráča tmou (1967), Balada o odpúšťaní nevinným (1969), Spomienky na Petrodvorec (1976), Nie som stvorený pre samotu (1981).

V roku 1968 naštudoval režisér Juraj Haľama rozhlasovú hru Katarzia, ktorá rozpráva o 4-člennej posádke (kybernetik, biológ, geológ, lekárka) medziplanetárnej rakety Blesk-1. Pred pár sekundami ešte boli "vládcami prírody" a "dobyvateľmi kozmu", ale po zrážke s rojom meteoritov prežívajú posledné chvíle svojej existencie. Účinkujú členovia Divadla SNP v Martine: Jaroslav Vrzala, Elena Zvaríková, Igor Hrabinský, Štefan Halás, Lýdia Faksová, Jozef Sorok, Margita Mikulová.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame