Dušan Mitana: Koniec hry

Dušan Mitana: Koniec hry
Pripomíname si nedožité 75. narodeniny spisovateľa, scenáristu a publicistu Dušana Mitanu. Narodil sa v Moravskom Lieskovom. Začal študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, po roku však prestúpil na Vysokú školu múzických umení, kde absolvoval filmovú a televíznu dramaturgiu. Pracoval ako redaktor literárneho časopisu Romboid. Od roku 1975 sa literatúre venoval profesionálne. Písal prózu, poéziu, eseje a scenáre. Zomrel 25. mája 2019 v Bratislave.

Dušana Mitanu ako nekorunovaného kráľa poviedky sme si už v našom vysielaní priblížili, teraz si predstavíme jeho románovú tvorbu. Spoločensko-kritický román s detektívnou zápletkou Koniec hry (1984) sa vyznačuje psychologickým ponorom do vnútra hlavnej postavy. Príbeh muža, ktorý zavraždí svoju ženu, ale vinu na seba vezme jeho matka, rozohráva krutú hru myšlienok a morálnych postojov.

Pre rozhlas v roku 2000 zdramatizovala Michaela Zakuťanská. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú: Roman Ferienčík, Rebeka Poláková, Dagmar Bruckmayerová, Matej Landl, Lena Košická, Roman Matisko, Ladislav Konrád, Miloslav Kráľ, Martin Mňahončák, Igor Krempaský, Štefan Bučko, Ladislav Kerata. Majster zvuku: Peter Daniška.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame