Anton Hykisch: Čas kovu, čas ducha

Anton Hykisch: Čas kovu, čas ducha

Spisovateľ Anton Hykisch pôsobil v rokoch 1962 až 1969 ako redaktor literárnej redakcie Československého rozhlasu v Bratislave. Pre svoje politické postoje stratil počas normalizácie zamestnanie a nesmel publikovať. V rozhlase sa venoval najmä literatúre faktu a napísal viacero cestopisných pásem. Dôležitejšia je však jeho neskoršia rozhlasová dramatická tvorba.

Je autorom experimentálnej hry o smrti matky Praskanie, sci-fi príbehu o práve rodiť Počatie, drámy o vzťahu dvoch generácií Také čudné rozhovory a životopisnej hry o Štefánikovi Meteor padá do neba, ktorú sme už uviedli v našom výbere.

Pri príležitosti 90. narodenín Antona Hykischa uvádzame jeho historickú rozhlasovú hru Čas kovu, čas ducha (2000). Príbeh nás zavedie nás do búrlivých rokov 1525-1526, kedy našou krajinou otriasali turecké vpády, zápasy reformačných a protireformačných hnutí a banícke vzbury. Zároveň sa rodila sláva slovenských banských miest, rozvíjal sa obchod a rozkvitali vzdelanosť a umenie.

V réžii Róberta Horňáka účinkujú: Anna Javorková, Natália Blahová, Alfréd Swan, Boris Zachar, Ivan Laca, Vladimír Obšil, Peter Sklár, Stano Dančiak, Juraj Hrčka, Judita Bilá, Peter Bzdúch, Jozef Šimonovič. Majster zvuku: Ľuboš Klásek.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame