Leopold Lahola: Štyri strany sveta

Leopold Lahola: Štyri strany sveta

Život slovenského spisovateľa a režiséra židovského pôvodu Leopolda Laholu bol mimoriadne dramatický, plný zvratov, úspechov i pádov: koncentračný tábor v Novákoch, deportácia rodiny do Osvienčimu, strata všetkých príbuzných, účasť v SNP, po vojne odchod do Izraela a zákaz návratu, ktorý ho prinútil žiť v rôznych častiach Európy, domáce uznanie v 60. rokoch, ktoré si však už nestihol užiť. Leopold Lahola (vl. m. Leopold Arje Friedmann) bol vskutku renesančný človek: básnik, prekladateľ, novinár, dramatik, prozaik, scenárista, režisér, maliar a hudobník.

Dramatickej tvorbe sa začal venovať koncom 40. rokov, keď uviedli jeho divadelné hry Štyri strany sveta, Bezvetrie v Zuele a Atentát. Venoval sa tiež filmu, spolupracoval na snímkach Návrat domov, Biela tma a Vlčie diery. Keď voči nemu v roku 1949 komunisti rozpútali zideologizovanú kampaň, vysťahoval sa s rodinou do Izraela a stal sa priekopníkom ich kinematografie.

Neskôr sa usídlil v Nemeckej spolkovej republike, naďalej písal divadelné hry, scenáre a režíroval. V uvoľnených 60. rokoch sa vrátil domov, mohol znovu publikovať a nakrútil film Sladký čas Kalimagdory. Premiéry v Kolíne nad Rýnom v apríli 1968 sa už nedožil, zomrel nečakane na infarkt v Bratislave. 

V roku 2000 upravila Jana Beňová pre rozhlas divadelnú hru Štyri strany sveta, v ktorej Lahola spracoval svoje zážitky z SNP. Na hlavnej postave maliara Yorika, ktorý odmieta bojovať, ukazuje konfrontáciu vojnovej mašinérie s pacifizmom a silou umenia. V réžii Viktora Lukáča účinkujú: Helena Geregová, Emil Horváth, Vladimír Obšil, Ivan Laca, Marián Geišberg, Boris Farkaš, Ľubo Roman, Peter Sklár a Tomáš Matovský. Zvukovú podobu realizovala Ľubica Olšovská.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: archív Slovenskej národnej knižnice]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame