Juraj Bindzár: Hlasy v tme

Juraj Bindzár: Hlasy v tme

Nie som zďaleka taký spisovateľ, čo by si vopred robil plán či špekulatívne vytváral pôdorysy dejové a vzťahové. U mňa je to všetko veľká spontánnosť, zaujatosť, hovorím o zbesilosti, v okamihu, keď sa to rozbehne, keď sa tá mašina dá do pohybu, tak sa len veziem kdesi na sedadle."

Hovorí spisovateľ, režisér a pesničkár Juraj Bindzár, ktorého nedožité 80. narodeniny si pripomíname 24. februára. Vyštudoval estetiku a divadelnú vedu na Univerzite Karlovej v Prahe a divadelnú réžiu na VŠMU v Bratislave. Pôsobil v divadlách v Nitre a v Banskej Bystrici, na Novej scéne v Bratislave a v Československej televízii v Bratislave. Písal divadelné hry pre deti a mládež. Režisérsky a scenáristicky sa podieľal na viacerých filmoch. Presadil sa tiež ako pesničkár, spolupracoval s legendárnym folkovým združením Slnovrat. Ako pezinský rodák písal texty piesní v miestnom nárečí.

V próze debutoval knihou dvoch kriminálnych balád Zabi ma nežne alebo Šibenica pre malého muža. Potom nasledovali vysoko hodnotené romány Tanec s mŕtvou slúžkou o tragickom osude malej židovskej komunity a voľná románová dilógia Bez dúhy, plebejský román a Hekuba, román herečky. Jeho posledným dielom bol Zvon, vidiecky román so zlým koncom. Juraj Bindzár zomrel 24. júna 2019.

Spomedzi mnohých rozhlasových hier a adaptácií Juraja Bindzára sme vybrali jeho pôvodnú rozhlasovú hru Hlasy v tme (2002). V réžii Táni Tadlánkovej účinkujú: Patrícia Willantová, Eva Rysová, Viera Strnisková, Tomáš Halon, Tatiana Kulíšková, Eduard Vítek, Soňa Ulická, Alfréd Swan, Miroslav Trnavský, Lucia Vráblicová, Jozef Šimonovič, Ivan Laca a ďalší. Majster zvuku Andrej Klimits.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: SFÚ - Fotoarchív]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame