Zvon bez veže – rozhlasová hra o Matejovi Belovi (1984)

Zvon bez veže – rozhlasová hra o Matejovi Belovi (1984)

Každého, kto vezme do rúk dielo Mateja Bela, musí uchvátiť jeho rozsah, informačné bohatstvo a precíznosť; je to až neuveriteľné, ak si uvedomíme možnosti, aké mal k dispozícii. Obdivovať musíme jeho systematický, metodologický prístup, túžbu po poznatkoch a úsilie odovzdať svoje vedomosti čo najširšiemu okruhu čitateľov. Za najväčšiu hrozbu pre svoj štát označoval nevzdelanosť, zápecníctvo, zahľadenosť do seba, uzavretosť, strach pred novými poznatkami."

Takto charakterizoval jedného z najvýznamnejších európskych vedcov 18. storočia historik Imrich Nagy. Slovenský polyhistor a filozof Matej Bel zasvätil svoj život vlastivednému a historicko-geografickému výskumu Uhorska. Výsledkom bolo monumentálne dielo Notitia Hungariae novae historico- geographica (Historické a zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku), ktoré vyšlo vo viacerých zväzkoch s podporou cisára Karola VI.

Matej Bel bol členom Kráľovskej spoločnosti v Londýne, Akadémie vied v Berlíne, Latinskej spoločnosti v Jene, či v olomouckej Societas incognitorum. Jeho meno nesie Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. V roku 1984 pri príležitosti 300. výročia jeho narodenia zaradili jeho meno do kalendára UNESCO.

V roku 1984 dramatik Ján Solovič upravil pre rozhlas svoju divadelnú hru o živote Mateja Bela a nazval ju Zvon bez veže. V réžii Dušana Zimena účinkujú: Ctibor Filčík, Viera Strnisková, Karol Machata, Leopold Haverl, Mária Prechovská, František Dibarbora, Július Pántik, Hana Kostolanská, Dušan Jamrich, Juraj Slezáček, Ľubo Roman a Vladimír Durdík. Majstrom zvuku bol Alojz Janeček.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame