Pavla Kováčová: Pohyb hniezda – rozhlasová hra pre mládež (1977)

Pavla Kováčová: Pohyb hniezda – rozhlasová hra pre mládež (1977)

Rozhlasové hry zaberajú významnú časť tvorby spisovateľky Pavly Kováčovej. Úspešne sa uviedla v roku 1974 hrou pre deti Brat Čolo, za ktorú získala Hlavnú cenu na 4. festivale pôvodnej rozhlasovej hry v Piešťanoch. Nasledovali ďalšie rozhlasové hry pre mládež: Zemiačik z pahreby, Hrdlička, Nech nám vždy slnko svieti, Komora, Pichliač, Lucka a klávesy, Beseda, Míľnikový les a ďalšie. Písala aj hry pre dospelých: Prievan, Podané ruky, Nesmiať sa, neplakať, Blízka vzdialenosť, Príves.

Pre Slovenskú televíziu napísala scenár televíznej inscenácie Príbeh prostého života, zdramatizovala prózu Martina Kukučína Vianočné oblátky a Jégého Keď radí strach. V roku 1989 napísala scenár k celovečernému filmu Sýkorka, v ktorom rozpráva poetický príbeh o priateľstve dvoch detí v období nástupu fašizmu na Slovensku.

Z tvorby Pavly Kováčovej vyberáme rozhlasovú hru pre mládež Pohyb hniezda (1977) o problémoch mladých ľudí v rozpadávajúcej sa rodine. Dielo získalo cenu na 5. festivale pôvodnej rozhlasovej hry v Piešťanoch a neskôr aj cenu OIRT (Medzinárodná organizácia pre rozhlas a televíziu) vo Varšave. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Darina Chmúrová, Viera Topinková, Viera Strnisková, Ivan Rajniak a Vladimír Durdík. Majstrom zvuku bol Ivan Kulašík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame