Výber z básnickej a esejistickej tvorby Petra Krištúfka

Výber z básnickej a esejistickej tvorby Petra Krištúfka

Pred piatimi rokmi tragicky zahynul spisovateľ a režisér Peter Krištúfek. Mal len 44 rokov. Talentovaný umelec bol jednou z dvoch obetí tragickej dopravnej nehody autobusu s nákladiakom pri obci Badín. Peter Krištúfek vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na VŠMU v Bratislave. Nakrútil televízny film Dlhá krátka noc (Cena Igric 2004) a dokumentárny film o Dežovi Ursínym Momentky (2008). V roku 2011 zrežíroval svoj celovečerný hraný debut Viditeľný svet. Hlavnú úlohu v komornej psychologickej dráme o osamelosti človeka stvárnil Ivan Trojan.

Svoje filmárske vzdelanie a videnie sveta Krištúfek uplatnil aj v literárnej tvorbe. Sám o prelínaní týchto dvoch umení hovorí:

Otázku miery filmového videnia a iných vecí pri písaní neriešim. Od svojich poviedok nemám a nechcem mať odstup. Nemôžem byť vo vnútri aj vonku zároveň. Určite ma ovplyvňuje množstvo vecí, ktoré mám rád. Minimalistická hudba, obrazy Hieronyma Boscha, stredoveké vnímanie sveta, psychológia a psychiatria, film Petra Greenawaya."

Trojnásobný finalista súťaže Poviedka debutoval zbierkou krátkych próz Nepresné miesto (Cena Ivana Kraska 2002). Nasledovali ďalšie poviedkové knižky Voľným okom (2004) a Mimo času (2009), novela Hviezda vystrihnutého záberu (2005) a román Šepkár (2008). Najambicióznejším dielom Petra Krištúfka je rozsiahly román Dom hluchého (2012), v ktorom sa príbeh o vzťahu otca a syna prelína s dejinami Slovenska v 20. storočí, rozpráva o súvislostiach medzi minulosťou a pamäťou, o potlačovanom svedomí.

Peter Krištúfek písal aj poéziu. Výber z veršov pod názvom Neurčitok (2014) si môžete vypočuť v interpretácii Mariána Prevendarčíka. Tematický blok doplníme Krištúfkovou esejou Doliny a vrchy, číta Radoslav Kuric.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš; foto: Diana Černáková, SITA]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame