Jonáš Záborský: Bitka pri Rozhanovciach (1961)

Jonáš Záborský: Bitka pri Rozhanovciach (1961)

Pred 711 rokmi sa na území dnešného Slovenska odohrala jedna z najvýznamnejších stredovekých bitiek. 15. júna 1312 pri dedine Rozhanovce neďaleko Košíc zvíťazilo vojsko uhorského kráľa Karola I. nad odbojným šľachtickým rodom Omodejovcov, podporovaným Matúšom Čákom.

Predohru konfliktu zohrali vtedajší oligarchovia, ktorí sa usilovali ovládnuť čo najväčšie územie a zamerali sa aj na kráľovské mestá. Omodejovci nadviazali spojenectvo s Matúšom Čákom a začali dobývať Košice. Boj sa spočiatku vyvíjal priaznivejšie pre Omodejovcov. Keď sa však kráľ spojil s rytiermi z johanitského rádu (najlepšie vycvičení a vyzbrojení vojaci v Uhorsku) a pridali sa tiež oddiely Košičanov, vo vojsku Omodejovcov nastal zmätok a porážka bola neodvratná.

Jonáš Záborský napísal v roku 1865 historickú veršovanú drámu Bitka pri Rozhanovciach. V roku 1961 ju upravil dramaturg košického rozhlasového štúdia Karol Jančošek a režíroval Martin Hruška. Účinkujú: Ján Rybárik, František Dadej, Marián Kleis, Zoltán Laszló, Ján Ondrejka, Elena Volková, Elena Kleisová, Ivan Rajniak, Albert Pagáč, Peter Macko, Ján Bzdúch, Ondrej Grega.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame