Jozef Heriban: Da capo al fine (1981)

Jozef Heriban: Da capo al fine (1981)

Spisovateľ, scenárista a režisér Jozef Heriban oslavuje sedemdesiatku. Pred tým, než zažal pracovať v Slovenskej filmovej tvorbe na Kolibe, pôsobil ako dramaturg v rozhlase. Je autorom viacerých rozhlasových hier, ocenených na súťažiach a festivaloch: Da capo al fine (1981), Kokosový orech (1982), Tak sa usmej (1988), Život na 55 minút (1988), Šach (1990). Jeho hry boli uvedené v Nemecku, Taliansku, Poľsku, Švajčiarsku, Rakúsku a Česku.

Názov rozhlasovej hry Da capo al fine je talianský hudobný pojem, ktorý znamená, že skladba sa má hrať ešte raz od začiatku až do konca. Autor sa neinšpiroval hudobnou teóriou náhodou:

Študoval som hudbu na Konzervatóriu v Bratislave a aj keď som sa ňou potom neživil, v duši som zostal hudobníkom. Moje písanie je ovplyvnené hudobnou teóriou a kompozíciou. Stále počujem v ušiach slová mojich profesorov, ktorí nám vysvetľovali, ako pracovať s hudobnými motívmi, vystavať nosnú tému, skomponovať silnú myšlienku."

Rozhlasový debut Jozefa Heribana rozvinul dramatický príbeh trojice kamarátov a analyzoval ich vzájomné vzťahy. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú: Ľubo Roman, Magda Vášáryová, Dušan Jamrich, Marián Zednikovič, Mária Prechovská, Július Pántik, Eva Rysová a Štefan Mandžár. Majstrom zvuku bol Ľuboš Klásek.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: Slovenský filmový ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame