Nata Hosťovecká: Chriašteľ - hra o samote a zranenom egu

Nata Hosťovecká: Chriašteľ - hra o samote a zranenom egu

Poetka, prozaička a rozhlasová autorka Nata Hosťovecká oslávila životné jubileum 70 rokov. Začínala ako asistentka výroby v Československej televízii, pôsobila ako pracovníčka Literárneho a hudobného múzea a redaktorka Slovenských národných novín v Matici slovenskej. Od roku 1998 pracovala v Slovenskom rozhlase v Banskej Bystrici.

Je autorkou psychologicky prepracovaných rozhlasových hier zo súčasnosti: Dvaja, Mať pocit domova, Mlčanie, Kto musí ísť z kola von, Náš otec predstavený. V roku 2005 mala premiéru jej rozhlasová hra Chriašteľ. Je to príbeh o samote, absencii medziľudskej komunikácie a zranenom egu.

Starnúca žena sa utiahne do samoty opusteného penziónu v blízkosti starého cintorína a pokúša sa svojsky vyrovnať so svojou dávnou minulosťou. Každý túži v sebe zabiť draka, ktorý mu pripomína traumy z minulosti. Postupovať však treba opatrne, pretože drak má dve hlavy a ak ich zotnete naraz, nezistíte, v ktorej z nich sídlila pravda a v ktorej lož.

V réžii Andreja Turčana účinkujú: Daniela Kuffelová, Adela Gáborová, Milan Kiš, Marcel Ochránek a Branislav Matuščin. Majstrom zvuku bol Peter Janák.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: unsplash.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame