Peter Glocko: Tri vety pre ospedalské siroty (1996)

Peter Glocko: Tri vety pre ospedalské siroty (1996)

Pred piatimi rokmi zomrel spisovateľ Peter Glocko, ktorý patrí k našim najvýznamnejším autorom pre deti a mládež. V rozprávkovej tvorbe vychádzal z ľudových povestí, ktoré pretvoril do podoby modernej autorskej rozprávky. Písal tiež historické a psychologické romány pre mládež. V dobrodružno-historických románoch Ruža pre Jula Verna a Tomáš a lúpežní rytieri využíval aj prvky žánru sci-fi. Je autorom televíznych večerníčkov a scenárov k filmovým rozprávkam Plavčík a Vratko a Popolvár najväčší na svete.

Za literárnu činnosť získal viacero ocenení: Cena vydavateľstva Mladé letá, čestné uznanie v rámci Európskej ceny za literatúru pre deti, Honour list Medzinárodnej rady pre knihy pre mládež, Cena Slovenskej sekcie IBBY za celoživotnú tvorbu pre deti a mládež Trojruža, Pocta Pavla Dobšinského.

Román Tri vety pre ospedalské siroty rozpráva príbeh malého Tomáša, ktorý sa napriek vážnym rodinným problémom (nezamestnanosť a alkoholizmus otca) snaží rozvíjať svoj hudobný talent. Na gitaru ho učí rómsky virtuóz, ktorý obdivuje Vivaldiho. Ten veril v liečivú silu umenia a v talianskom sirotinci v Ospedale della Pietà učil chovancov hrať a spievať. Tento historický príbeh sa prelína so súčasnosťou a neľahkým detstvom na najväčšom slovenskom sídlisku...

Rozhlasovú úpravu v roku 1996 režíroval Martin Kákoš. Účinkujú: Ivor Gogál, Mária Schlosserová, Eva Krížiková, Nataša Gräffingerová, Ivan Laca, Matej Landl, Vladimír Minarovič, Juraj Slezáček, Marián Slovák, Jana Strnisková, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická, Ján Valentík. Majstrom zvuku bol Peter Janík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame