K storočnici narodenia Ladislava Ťažkého: adaptácia Vojenský zbeh (1962)

K storočnici narodenia Ladislava Ťažkého: adaptácia Vojenský zbeh (1962)

Pred sto rokmi sa narodil Ladislav Ťažký, jedna z najvýznamnejších osobností povojnovej generácie slovenských spisovateľov. V mladosti zažil hrôzy Druhej svetovej vojny, neskôr jeho kariéru a rodinu poznačili komunistické perzekúcie. V najlepších románoch Amenmária, Evanjelium čatára Matúša a Pivnica plná vlkov opisuje svoju vojnovú skúsenosť. Ako vojaka slovenskej armády ho v roku 1943 odvelili na východný front a po vypuknutí SNP padol do zajatia.

V roku 1962 adaptoval pre rozhlas poviedku zo svojej debutovej zbierky Vojenský zbeh. Rozpráva príbeh dezertéra, ktorý sa počas Prvej svetovej vojny vracia do svojej rodnej dediny. V réžii Jozefa Dánaia účinkujú: Július Pántik, Júlia Čunderlíková, Jela Lukešová, Frída Bachletová, Juraj Paška, Ctibor Filčík, Marián Gallo, Štefan Kvietik.

Svoju prvotinu adapatoval tiež pre poviedkový film Juraja Jakubiska Zbehovia a pútnici (1968). Scenár k druhej poviedke Dominika napísal podľa románu Pivnica plná vlkov, v ktorom bez príkras opisuje SNP a násilnú kolektivizáciu. Komunistom tiež prekážalo, že Ladislav Ťažký ostro odsúdil vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. V roku 1970 ho vylúčili z Komunistickej strany, mal zákaz publikovať a na 20 rokov ho vylúčili z kultúrneho a spoločenského života.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: Vladimír Martinka, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame