Alfonz Bednár: Kolíska (1964)

Alfonz Bednár: Kolíska (1964)

Pred 110 rokmi sa narodil spisovateľ Alfonz Bednár. Patril medzi prvých autorov, ktorí sa vymanili zo schematizmu povstaleckej a budovateľskej prózy a šli vlastnou tvorivou cestou. Vojnovo-povstalecké skúsenosti konfrontoval s budovaním socializmu a spoločensky determinovaného hrdinu nahradil hrdinom s individuálnym, často tragickým osudom. Namiesto dramatického deja a heroizmu sa zameral na psychológiu postáv, na ich temné, pudové stránky.

V zbierke noviel Hodiny a minúty (1956) rozvíja tematiku SNP a budovania socialistickej spoločnosti, pričom kladie dôraz na individuálne osudy postáv. Morálny konflikt vyplýva z rozporu medzi vojnovou či prvorepublikovou skúsenosťou postáv a novou skutočnosťou.

Novela Kolíska je majstrovskou psychologickou štúdiou, v ktorej správa o nespravodlivo obvinenom partizánovi vyvoláva v hlavnej hrdinke spomienky na vypäté chvíle jedného povstaleckého dňa, keď mu zachránila život.

Novelu Alfonza Bednára v roku 1964 adaptoval Ján Dohňanský, režírovala Viera Weidlerová a zmixoval Alojz Janeček. Účinkujú: Gustáv Valach, Elo Romančík, Eva Kristínová, Gejza Strmeň, Viliam Záborský, Ľudovít Ozábal, Juraj paška, Juraj Sarvaš, Beta Poničanová, Viera Topinková, Alojz Kramár, Vladimír Minarovič a Juraj Šebok.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame