Matka forever - Tajovského klasika prenesená do súčasnosti

Matka forever - Tajovského klasika prenesená do súčasnosti

Pri príležitosti 150. výročia narodenia Jozefa Gregora Tajovského si predstavíme dramatickú tvorbu tohto významného predstaviteľa kritického realizmu v slovenskej literatúre. Vo svojich dielach prinášal sociálne témy z prostredia slovenskej dediny na prelome 19. a 20. storočia, v ich spracovaní vynikal psychologickou hĺbkou a svojským humorom.

Tajovského divadelné hry boli viackrát adaptované pre rozhlas, na prelome 50. a 60. rokov režíroval Andrej Bagar Ženský zákon, Karol L. Zachar Statky zmätky a Martin Holý Matku.

A práve jednoaktovku Matka, v ktorej autor rieši dramatickú kolíziu medzi matkou a dcérou, vám teraz ponúkame v modernej adaptácii Michala Ditteho z roku 2009. Dramaturg a zakladateľ nezávislého divadla Pôtoň preniesol Tajovského text do súčasnosti a obohatil ho o niektoré ďalšie postavy a dejové línie. Svoju úpravu nazval Matka forever. V réžii Ivy Jurčovej účinkujú: Edita Boršová, Branislav Matuščin, Richard Blumenfeld, Monika Potokárová a Dada Gudabová. Majstrom zvuku bol Andrej Klimits.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: archív STVR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame