Rozhlasový Silvester a jeho história - 50. a 60. roky

Rozhlasový Silvester a jeho história - 50. a 60. roky

Silvestrovské estrády patria k vrcholom rozhlasovej zábavy. Pripravovali ich najnadanejší humoristickí autori a účinkovali v nich najpopulárnejší herci a speváci. So starým rokom sa takto lúčili pri rozhlasových prijímačoch celé generácie poslucháčov.

Pri príležitosti 90. výročia rozhlasu načrieme do histórie silvestrovských programov. Začneme v 50. rokoch. František Dibarbora si zaspomína na Staré dobré časy z pera Jána Kalinu a Martin Gregor zaspieva Choromyseľný kuplet od Ladislava Mňačku. Nebudú chýbať ani ľudoví rozprávači Jozef Vášáry ako Nácko z Banskej Štiavnice a Ľudo Zelienka ako ujo z Detvy.

Humorista Vít Ilek sa rozhodol sparodovať najpopulárnejší šláger tých čias o Kristínke. Na túto úlohu sa podujal František Dibarbora. Ochotne sa vydal s Kristínkou okolo sveta. Hosťami Silvestra boli tiež dvaja komici spoza rieky Moravy, Felix Holzmann a František Budín, a na záver zaspieval mladý Karel Gott.

História silvestrovských programov pokračuje aj v 60 rokoch. Vypočujete si monológ Jozefa Hanúska Jazykospytná lekcia o tom, ako ovládame cudzie jazyky, ďalej scénku Keď si ľudia zovšednejú v podaní Máji Velšicovej a Michala Slivku. Českí herci sa predstavia v dialógu V škole, ktorý brilantne zahrali Lubomír Lipský a Miroslav Homola.

Nebude chýbať ani Milan Lasica a Július Satinský a ich dialóg Nečakanie na Godota. Marián Labuda a Stano Dančiak nám porozprávajú o Marťanoch na zemi. Veľkej obľube sa tešili ľudoví rozprávači Ľudo Zelienka ako ujo z Detvy a Milan Mlsna ako Strýco Marcin zo Švajbachu.

Pridali sa k ním aj Gazdovia pod gaštanom Oldo Hlaváček a Ivan Krajíček. Nasleduje Pokus pre dvoch - zábavný kvíz pre devy a pánov, z autorskej dielne Jaromíra Štetinu a Tibora Korbella. Účinkujú Mája Velšicová a kvízmajsterka Oľga Šalagová, ktorá spovedá hercov Eduarda Bindasa a Michala Slivku. A to všetko okorenia kuplety a piesne v podaní známych hercov a spevákov.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame