Sólo pre Evu Rysovú

Sólo pre Evu Rysovú

Eva Rysová vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení a nastúpila do Armádneho divadla v Martine. Neskôr hrala aj v trnavskom a nitrianskom divadle, až natrvalo zakotvila na Novej scéne v Bratislave. Na divadelných doskách, televíznej obrazovke, na filmovou plátne i pred rozhlasovým mikrofónom vytvorila nespočetné množstvo ženských postáv - dramatických, tragických i komických. Hrala v slovenskej i svetovej klasike, ale aj v moderných dramatických hrách, komédiách i muzikáloch.

Obdiv a uznanie si získali jej herecké výkony v televíznych inscenáciách Americká tragédia, Hrsť ohňa, Chlapec do náručia. Naposledy sme ju obdivovali v úlohe veselej babičky v televíznom seriáli Búrlivé víno. Mnohotvárne herecké majstrovstvo Evy Rysovej očarilo aj rozhlasových poslucháčov. Mikrofónový hlas a herecký talent ju priam predurčili na účinkovanie v rozhlasových hrách, rozprávkach, literárnych reláciách i zábavných programoch. Rozhlas bol jej druhou domovskou scénou. Z archívu sme vybrali rozhlasové pásmo Emila Benčíka Sólo pre Evu Rysovú (2007). Moderuje Marián Grebáč, redakčne pripravila Tamara Chlebová.

Anglický spisovateľ a humorista Saki (1870-1916), vlastným menom Hector Hugh Munro, žil dlhý čas na ďalekom východe v Barme. Z tohto prostredia pochádza aj jeho pseudonym Saki. Terčom jeho satiry a humoru sú charakterové delikty a spoločenské konvencie, ktoré nútia ľudí pretvarovať sa a klamať. V Sakiho tvorbe sa spája satira s groteskou a vtipne pointovaná zápletka je plná irónie i recesie. Tieto znaky nachádzame aj v dvoch dramatizovaných príbehoch Tajný hriech Septima Bropa a Sedem konvičiek, ktoré v roku 1978 pod názvom Dvakrát Saki pripravil Berco Trnavec. V réžii Olívie Binderovej účinkovali Soňa Ulická, Ľubo Roman, Paľo Mikulík, Eduard Bindas, Erika Bauerová, Ján Mistrík a Hilda Michalíková.

Jaroslav Hašek (1883-1923) je známy český spisovateľ, humorista a publicista. Základom jeho próz boli skutočné zážitky. Nenávidel pretvárku a sentimentalitu. Typickým znakom jeho tvorby je odpor k zaužívaným mravným a literárnym konvenciám. Jeho vrcholným dielom je román Osudy dobrého vojaka Švejka, ktorý bol preložený do 54 jazykov a niekoľkokrát sfilmovaný. Ale aj menej známe poviedky patria k tomu najlepšiemu v českej literatúre. Vyznačujú sa osobitým a neopakovateľným humorom. Karol Ondreička z nich v roku 1983 pripravil humoristicko-satirické rozhlasové pásmo Trápne aféry.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Radovan Stoklasa, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame