Humor z knižnice: Čechov, Földvári, Kishon, Brnčal...

Humor z knižnice: Čechov, Földvári, Kishon, Brnčal...

Skôr narodení poslucháči si zaiste ešte pamätajú časy, keď v domácej knižnici nemohli chýbať dve knižky: vkladná knižka a modrá vojenská knižka. Patrilo sa, aby sme tam mali ako dekoračný prvok aj dve-tri knižky beletrie, nečítané, ale s krásnou reprezentačnou obálkou. Aby každý návštevník videl, že sme inteligenti. Dnes máme vo svojich knižniciach omnoho väčší výber. A myslíme si, že by tam nemali chýbať humoristické knihy, tak ako by nemal chýbať humor v našom živote.

Do zábavného pásma Humor z knižnice (1992) zaradil Berco Trnavec ukážky z týchto kníh: Podvodníci z núdze (Čechov), Príbehy z naftalínu (Földvári), Veselý i vážny slovník duchaplného človeka, Na ostrí hrebeňa (Kishon), Kniha gruzínskych vtipov, Stroj na nič (Brnčal). V réžii Igora Hrabinského účinkujú: Karol Machata, Libuša Trutzová, Peter Bzdúch, Alfréd Swan, Oľga Šalagová, Vlado Minarovič, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Jozef Benedik ml.

Eduard Bindas počas svojej hereckej kariéry stvárnil množstvo charakterových a komediálnych postáv. Majstrovsky využíval svoj zmysel pre humor a osobný šarm. Jeho herecký talent sa prejavil v divadle i vo filme. K jeho najznámejším postavám patria nemecký major (Kapitán Dabač), Aurel Révay (Jánošík) či Ali paša (Majster kat). Bol dlhoročným členom činohry Novej scény v Bratislave. Zahral si aj v televíznom seriáli Miesto tieňov.

Jeho druhou materskou scénou bo Slovenský rozhlas. Účinkoval v množstve rozhlasových hier a pásiem pre deti i dospelých. Jeho doménou boli zábavné a silvestrovské programy, v ktorých naplno uplatnil svoj komický talent. Retrorádio s Eduardom Bindasom pripravili v roku 2012 autor Marián Grebáč, moderátor Štefan Skrúcaný a redaktorka Tamara Chlebová. Humoristickými a satirickými scénkami do relácie prispeli Vladimír Nosáľ, Zdeno Luknár a Jaroslav Schut.

Relácia Diskotéka pre starších bola priamo závislá na hlavnom protagonistovi Ivanovi Krajíčkovi. Táto zábavná šou prežila aj zmenu režimu a začiatkom 90. rokov zabodovala u televíznych divákov pod názvom Repete. V Diskotéke pre starších odzneli mnohé hity ako Cigánsky žiaľ, Zelená kolíska, Rómeo a Júlia, Otvárajte kasíno v podaní Ivana Krajíčka, Marcely Laiferovej, Dušana Grúňa, Zory Kolínskej a Karola Duchoňa s hudobným doprovodom Vlada Valoviča.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame