Michail Zoščenko: Koza (1983)

Michail Zoščenko: Koza (1983)

Kým sa Michail Zoščenko stal uznávaným ruským spisovateľom, vystriedal množstvo zamestnaní: bol poštárom, detektívom, chovateľom zvierat, milicionárom, obuvníkom, tesárom i úradníkom. Ako vidíme, mal teda z čoho čerpať námety pre svoje humoristické a satirické poviedky.

Prvú zbierku poviedok Poviedky pána Modrobrucháčka vydal v roku 1922. Zoščenko vytvoril typ jednoduchého a naivného človeka, ktorý sa len ťažko prebíja životom a naráža na tvrdú realitu a bariéry vtedajšieho sovietskeho systému. Zoščenko má odvahu kriticky zobrazovať pomery v sovietskom Rusku. V jeho historkách sa mieša dramatické s humorným, trpká irónia s úsmevom, absurdita s realitou.

Programovo nadväzuje na tradíciu kritickej a komickej ruskej literatúry - na Gogoľa a Čechova, ale blízka mu je aj groteskná a satirická tvorba Maupassanta. Čoskoro sa stáva jedným z najpopulárnejších a najčítanejších sovietskych spisovateľov.

Próza Koza je príbehom úradníka, ktorého omrzí život v meste a presťahuje sa na vidiek, kde sa však dostáva do existenčných problémov. Satirickú poviedku podľa prekladu Jaroslava Huláka v roku 1983 pre rozhlas zdramatizoval Ján Vdovják. V réžii Petra Jezného účinkujú: Peter Debnár, Zita Furková, František Kovár Ivan Krivosudský, Erika Bauerová, Vlado Minarovič, Ján Valentík a Soňa Ulická.

                                              ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť Nedeľný zábavník Pozor, na všetko sa pamätáme (1999) s Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a Branislavom Hroncom. Redakčne pripravila a s hosťami sa rozprávala Viera Benediková. Réžiu mala Táňa Tadlánková.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Nick Kane, unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame