Abeceda svetového humoru - Woody Allen

Abeceda svetového humoru - Woody Allen

Do histórie svetovej kinematografie sa Woody Allen zapísal ako originálny tvorca autorských filmov: sám si písal scenáre, režíroval aj hrával hlavné úlohy. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Manhattan, Anie Hall a Hana a jej sestry. Často v nich balansuje medzi psychologickou drámou, spoločenskou satirou a romantickou komédiou, pričom sa tiež inšpiruje európskym filmom (Bergman, Fellini).

Okrem filmu sa Allen venuje tiež džezu ako hráč na klarinet. Popularitu si získala aj jeho literárna tvorba. Je autorom viacerých noviel a zbierok humoristických a satirických poviedok. Allen je všestranný umelec, vybavený arzenálom sugestívnych, moderných umeleckých prostriedkov. Bol vynikajúcim znalcom života, morálky a ducha svojej doby. Ako filmár a spisovateľ nastavil zrkadlo tomu, čo už Balzac nazval „ľudská komédia".

Základom Allenovej poetiky je paródia, satira, recesia a čierny humor. A práve táto súčasť jeho literárnej tvorby zaujala rozhlasového autora Berca Trnavca, ktorý jeho životný príbeh a humoristicko-satirickú tvorbu predstavil v zábavnom cykle Abeceda svetového humoru (2008).

                                                 ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť zábavné pásmo Rádioseansa (2011), čiže veselé vyvolávanie humoristického ducha Milana Mlsnu (alias Strýca Marcina), a scénku zo série Lord Norton a sluha James (M.Zednikovič, S.Dančiak).

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame