Stanislav Štepka: Delostrelci na mesiaci

Stanislav Štepka: Delostrelci na mesiaci

Tvorba Stanislava Štepku už patrí do zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Tentoraz sme z archívu vybrali menej známu hru Radošinského naivného divadla Delostrelci na mesiaci, ktorá mala divadelnú premiéru v roku 1992 a okrem fanúšikov radošincov by mohla zaujať aj čitateľov verneoviek.

Hry Stanislava Štepku sa svojim jedinečným a nezameniteľným divadelným štýlom natrvalo zapísali do dejín slovenského divadelníctva. Charakteristickým znakom jeho dramatickej tvorby je svojský, „poľudštený" humor, prameniaci z ľudovej tvorivosti a z poznania našej národnej mentality. Štepka virtuózne využíva jemu blízky radošinský dialekt a ľudovú vtipnosť. Aj preto sa jeho dramatická a herecká tvorba stretáva s priaznivým diváckym i poslucháčskym ohlasom. Viaceré jeho hry sme v rozhlasovej podobe už vysielali aj na Rádiu Pyramída. O hre Delostrelci na mesiaci (s podtitulom Správa o tom, čo mám na srdci a čo ty máš na jazyku) Štepka napísal:

Sedemnásteho novembra roku 1984 autobus s naším divadlom zastal na dvore bábkového divadla v Žiline. Bol neskorý večer, popŕchalo a my sme v autobuse dospávali cestu z Bratislavy. A vtedy sa to stalo. Malé zapratané nádvorie sa na čísi pokyn zrazu rozsvietilo reflektormi, ktoré nám vysvietili obrovský, niekoľkometrový obraz s delostrelcami na Mesiaci. Štrnásť Rousseauových Delostrelcov s našimi hlavami a za nami zemeguľa a velikánske delo, o ktoré sa opiera naša Katarína Kolníková. Túto svetelnú šou nám pripravil môj žilinský priateľ - výtvarník Alex Mlynarčík."

Bol to výjav z vedeckofantastického románu Julesa Vernea Cesta na Mesiac, akoby ho vytvoril slávny francúzsky naivný maliar Henri Rousseau, ktorý sa stal hlavnou postavou Štepkovej adaptácie. Verejná rozhlasová nahrávka sa uskutočnila v Radošinskom naivnom divadle v roku 2002. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú: Stanislav Štepka, Darina Abrahámová, Monika Hilmerová, Csondor Kassai, Richar Felix, Mojmír Caban, František Rehák, Kamil Mikulčík, Vladimír Svítek.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: www.zuzanamaurery.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame