Stanislav Štepka: Pitva (1982)

Stanislav Štepka: Pitva (1982)

Priaznivcov Radošinského naivného divadla, ale aj všetkých milovníkov kvalitného humoru pozývame na predstavenie hry Stanislava Štepku Pitva s podtitulom Správa zo zeme tých, ktorých meno by malo znieť hrdo. Je to záznam z verejnej nahrávky, ktorá sa uskutočnila v štúdiu Slovenského rozhlasu 8. apríla 1982. O tom, ako vznikla táto hra, Štepka napísal:

Počas vojenskej základnej služby ma zavolal veliteľ v našom útvare X.Y. a povedal mi: Počujte, čatár absolvent, dostáva sa mi do uší, že vraj v civile píšte všelijaké tie somariny. Neviem, či viete, ale blíži sa naša súťaž, bolo by potrebné a žiaduce čosi napísať, aby sa aj v našom útvare mohla vyvíjať nejaká kultúra. Zožeňte si niekoľko dobrovoľníkov a pustite sa v klube do toho. Dám vám tam zakúriť. A možno aj opušťák bude. Nuž čo, vyzeralo to lákavo: vykúrený klub a ešte k tomu vytúžený opušťák. Stálo to zato. Napísal som teda hru o fiktívnej armáde s názvom Pitva. Zohnal som aj niekoľko dobrovoľníkov, ktorí sa podujali v nej hrať. No a hra, ako sa písalo v bulletine, mohla uzrieť svetlo maloformistického sveta. Pitvu sme hrali potom v mnohých vojenských útvaroch, dokonca aj v Maďarsku. Vyhrali sme s ňou niekoľko súťaží malých divadelných foriem a dosiahla náš prvý rekord - sto repríz.

Na rozhlasovej premiére spolupracovali režisér Viliam Sýkora, redaktor Ivan Verner, hudobná dramaturgička Eva Kederová a zvukový majster Peter Štolc. Účinkovali: Stanislav Štepka, Milan Markovič, Darina Benešová, Jana Geišbergová, Oľga Hoffmanová, Margita Povodová, Iveta Straková, Jozef Sloboda, Pavol Swartz a Juraj Takáč.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame