Milý múdry klaun – František Dibarbora

Milý múdry klaun – František Dibarbora

František Dibarbora patril k najpopulárnejším slovenským hercom. Jeho majstrovstvo sa naplno prejavilo nielen na divadelnej scéne či pred filmovou a televíznou kamerou, ale aj pred rozhlasovým mikrofónom. V našom archíve sa nachádza 374 rozhlasových hier s jeho menom a to sme nepočítali množstvo zábavných programov. Pozornosť pútal aj svojim neobvyklým priezviskom. Jeho starý otec Giacomo DiBarbara bol taliansky podnikateľ z Udine, ktorý vlastnil pri Viedni továreň na výrobu textilných farieb.

Málokto vie, že František vynikal aj v športe. Jeho veľkou záľubou bol futbal a ako hokejový brankár si dokonca obliekol slovenský reprezentačný dres. Spolu s Martinom Gregorom, Ladislavom Chudíkom či Magdou Lokvencovou zakladal bratislavské divadlo Nová scéna. Patril k naším najlepším estrádnym a kabaretným umelcom. Ako všestranná tvorivá osobnosť vyznával zásadu, že herec musí vedieť hrať, tancovať aj spievať. Zomrel na následky zranení po autonehode v Bratislave v roku 1987.

Rozhlasové pásmo o živote a tvorbe Františka Dibarboru nazval Emil Benčík Milý múdry klaun (2003). Tak ho totiž nazývali jeho kolegovia, priatelia i ctitelia. Herecký i ľudský profil Františka Dibarboru vám priblíži jeho dlhoročná kolegyňa z činohry Slovenského národného divadla, herečka Eva Krížiková.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: V. Přibyl, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame