Abeceda svetového humoru - Čapek a Čechov

Abeceda svetového humoru - Čapek a Čechov

Cyklická relácia Redakcie zábavných žánrov Abeceda svetového humoru ponúka profily svetových spisovateľov s ukážkami z ich tvorby. V časti z roku 2010 vám jej autor Mojmír Groll priblíži život a tvorbu českého prozaika a dramatika Karla Čapka (1890 - 1938) a ruského klasika Antona Pavloviča Čechova (1860 - 1904).

Diela Karla Čapka sú u nás dostatočne známe. Spomeňme divadelné hry Biela nemoc či Matka, romány Vojna s mlokmi a Prvá partia, cestopisné fejtóny a detektívne príbehy Poviedky z jedného a druhého vrecka. My sa však zameriame na ukážky, v ktorých sa naplno prejavil Čapkov originálny humor, satira a fantázia.

Čechovove divadelné hry Tri sestry a Višňový sad patria do zlatého fondu svetovej drámy a v repertoári našich divadiel majú trvalé a nezastupiteľné miesto. Čechov je aj vynikajúcim prozaikom, jeho poviedky so satirickým prvkami a s typickým láskavým humorom patria k tým najobľúbenejším. Čapek a Čechov nechcú len pobaviť, ich schopnosť psychologickej drobnokresby a humanistický prístup nútia čitateľa k zamysleniu.

V réžii Mileny Lukáčovej účinkovali Alfréd Swan, Miroslav Trnavský a Zuzana Kyzeková. Redakčne pripravila Tamara Chlebová. Hudobná a zvuková spolupráca Katarína Bielčiková a Peter Pištek.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame