Rádioseansa s Viktorom Kubalom

Rádioseansa s Viktorom Kubalom

Viktor Kubal nebol len originálny výtvarník a režisér, ale aj skvelý zabávač. Bol častým hosťom v rôznych rozhlasových programoch, v ktorých sa prejavil ako originálny ľudový rozprávač. V 80. rokoch sa napríklad pravidelne zúčastňoval verejných nahrávok Nedeľného zábavníka - Echorádio.

Keď v roku 1943 nakrútil kreslenú grotesku Studňa lásky, položil základy slovenského animovaného filmu. Celovečerné filmy Zbojník Jurko (1976) a Krvavá pani (1980) patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. Jeho diela v sebe spájajú prvky komiky aj tragiky, sú dobromyseľné a rozprávkové, ale aj ironické, nechýba im spoločenský presah. Viktor Kubal hovoril o potrebe „uvedomovať si, že humor a satira sú odrazom kultúry národa - v myslení i v chápaní problémov".

Aj keď od roku 1997 už Viktor Kubal baví nebeské publikum, rozhlas má tú čarovnú moc, že sa s ním dokáže spojiť. V roku 2011 sa o duchovný kontakt pokúsili tvorcovia zábavnej relácie Rádioseansa s podnázvom Veselé vyvolávanie ducha Viktora Kubala. Zostrih jeho humorných príhod a životných múdrostí autorsky pripravil Marián Grebáč a moderoval Štefan Skrúcaný. Asistovali zvukoví majstri Milan Greguš a Andrej Klimits, v spolupráci s hudobnou dramaturgičkou Danušou Rekovou.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Ivan Rychlo, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame