Stanislav Štepka: Včela v zime

Stanislav Štepka: Včela v zime

Na Rádiu Pyramída sme už odvysielali viacero rozhlasových adaptácií divadelných hier Stanislava Štepku a Radošinského naivného divadla. Tentoraz sme vybrali komornú komédiu Včela v zime, ktorá mala divadelnú premiéru 25. júna 1999 v réžii Milana Lasicu a dosiahla 120 repríz.

Sledujeme príbeh vinohradníka a včelára Alojza Štefanca. Ten si svoje sklamanie a osamelosť lieči nielen včelím medom a propolisom, ale aj pozorovaním radostného a zmysluplného života včiel pri svojom úli. Po tom, čo ho kvôli milencovi opustila žena, hlavný protagonista predvádza duševný striptíz, keď vťahuje do deja zo svojej kuchyne či obývačky ďalšie postavy.

Verejná zvuková nahrávka pre rozhlas sa konala 18. septembra 2018 na scéne RND na Záhradníckej ulici v Bratislave. Hudbu skomponoval Ján Melkovič. Účinkovali: Stanislav Štepka, Zuzana Norisová, Mojmír Caban, František Rehák, Marta Maťová, Mária Nedomová, Simona Mihaliková, Samuel Spišák. Rozhlasová dramaturgia a réžia Viera Benediková. Zvuková a technická spolupráca: Roman Laščiak, Miroslav Tolla, Peter Daniška.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: archív RND]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame