Vo svetle rámp a v tieni mikrofónu – profil Františka Dibarboru (1964)

Vo svetle rámp a v tieni mikrofónu – profil Františka Dibarboru (1964)

František Dibarbora patril medzi najvýznamnejších charakterových hercov svojej generácie. Pozornosť pútal už neobvyklým priezviskom. Jeho starý otec, taliansky podnikateľ Giacomo DiBarbara, vlastnil pri Viedni továreň na výrobu textilných farieb. Mladý František bol športový multitalent, aktívne hrával futbal a ako hokejový brankár si dokonca obliekol reprezentačný dres. Napokon sa však rozhodol pre hereckú kariéru. V roku 1934 ho prijali na Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave.

Na doskách SND vytvoril vyše 200 hereckých kreácií (Bratia Karamazovci, Revízor, Jožko Púčik a jeho kariéra, Veselé panie z Windsoru). Do slovenskej kinematografie sa zapísal filmami Štvorylka, Vlčie diery a Zemianska česť. V televízii i rozhlase exceloval ako komediálny herec a zabávač, konferoval silvestrovské programy.

V roku 1964 vznikla relácia Vo svetle rámp a v tieni mikrofónu s podtitulom Profil herca SND Františka Dibarboru. Moderoval ju jeden z najpopulárnejších rozhlasových hlásateľov, Imrich Fábry. Dibarbora mu prezradil, aké postavy má najradšej, aké náročné sú menšie postavy a ako vníma kritiku. Hovoril o dobrom pocite z rozdávania smiechu, o náročných poslucháčoch, o láske k športu. Zaspomínal si na obľúbené programy, pobavil vtipnými príhodami. A jeho dlhoročný partner z kabaretu S Kristínkou okolo sveta František Brestovanský spočítal, koľkokrát Dibarbora spieval legendárnu titulnú pieseň.

V scénkach spolu s Františkom Dibarborom účinkovali Mája Velšicová, Jozef Hanúsek, Martin Gregor, Zuzana Šimečková, Erika Bauerová a Branislav Koreň. Na realizácii spolupracovali: autor Vít Ilek, redaktori Peter Hrnčiar a Kamila Strelková a o zvuk a strih sa postarali Eva Jančulová a Július Galát.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: J. Lofaj, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame