Sólo pre Mariána Labudu

Sólo pre Mariána Labudu

Cyklus profilových rozhovorov o zábavných i vážnych témach Sólo pre... autorsky pripravoval Emil Benčík a moderoval Marián Grebáč. Pred mikrofónom sa vystriedalo množstvo osobností kultúrneho života: Peter Dvorský, Zuzana Krónerová, Michal Dočolomanský, Karol Polák... a v roku 2003 zavítal do rozhlasového štúdia aj Marián Labuda.

Už počas štúdia herectva na VŠMU hosťoval v Slovenskom národnom divadle, kde sa neskôr stal riadnym členom Činohry. V roku 1968 spoluzakladal bratislavské Divadlo Na korze, ktorého členom bol do roku 1971. Potom pôsobil v činohre Novej scény, kde sa od komických a tragikomických postáv prepracoval k veľkým dramatickým úlohám.

Exceloval ako Seňka Gromov v dramatizácii Šukšinových rozprávok, ako Malcolm v Macbethovi, tajomník v Čaji u pána senátora, alebo ako Čebutykin v Čechovových Troch sestrách. V roku 2005 získal cenu DOSKY za najlepší herecký výkon v monodráme Tiso. Účinkoval v desiatkach rozhlasových hier, televíznych inscenácií a filmov. Jeho najznámejšou úlohou je vodič Karel Pávek z komédie Jiřího Menzla Vesničko má středisková. Svoj úspech vtedy Marián Labuda komentoval takto:

„Všetko je len šťastie. Hral som v desiatkach filmov a nič. Potom príde jedna Vesnička a poznajú ma na celom svete."

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Ivan Majerský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame