Rozhlasový kabaret Cirkus ide (1977)

Rozhlasový kabaret Cirkus ide (1977)

Slovník slovenského jazyka ponúka dva významy slova „cirkus". Cirkus ako kočujúci zábavný podnik, v ktorom vystupujú s programom artisti, klauni a cvičené zvieratá. A cirkusom v prenesenom význame hovorovo označujeme tiež zmätok, zhon, blázinec.

Český spisovateľ Eduard Bass prežil v cirkuse dva roky a napísal román Cirkus Humberto, podľa ktorého vznikol úspešný televízny seriál. Možno vás bude zaujímať, že aj americký nemý film z roku 1928 sa nazýva Cirkus. Režíroval ho slávny Charles Chaplin a zahral si hlavnú postavu tuláka a klauna. 

A do tretice, je tu ešte náš rozhlasový cirkus. Začneme vystúpením cvičených opíc Mery a Čudy. Zoznámia vás s najnovšou módou, aby ste boli v kurze. Slon Džumbo vás pobaví kúskami so svojim chobotom. Psia dvojica Broko a Dunčo budú stvárať psie kúsky a medvede vám predvedú, ako vedia mľaskať. A pridajú aj zopár kotrmelcov. Nebude chýbať ani levica s levíčaťom a žonglér Frančesko Meteor. A čo by to bol za cirkus, keby chýbal kúzelník...

Vychutnajte si herecké majstrovstvo Františka Dibarboru ako principála, Jozefa Kronera ako klauna Bimba a ďalších cirkusových umelcov: Mariána Labudu, Ivana Krajíčka, Olda Hlaváčka, Zory Kolínskej, Antona Mrvečku, Eduarda Bindasa, Magdy Pavelekovej.

Rozhlasový kabaret Cirkus ide v roku 1977 autorsky pripravila Bibiana Wallnerová a režírovala Olívia Binderová. Scénická hudba - Peter Smékal, hudobný dramaturg - Peter Hečko, zvuk a strih - Jozef Bajtek, Alojz Janeček.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: I. Dubovský, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame