Retrorádio s Martinom Gregorom

Retrorádio s Martinom Gregorom

V zábavnom cykle Retrorádio moderátor Štefan Skrúcaný predstavuje herecké osobnosti, ktoré prežili časť svojho umeleckého života v rozhlase. Po Kataríne Kolníkovej, Antonovi Mrvečkovi, Eduardovi Bindasovi či Petrovi Debnárovi si zaspomíname na Martina Gregora.

Bol jednou zo zakladajúcich osobností slovenského profesionálneho divadelníctva. „Čas je neúprosný vládca, ale možno ho premôcť umením," vravieval. A boli časy, keď pre svoj židovský pôvod nemohol účinkovať v divadle ani v rozhlase.

Vrátiť sa mohol až začiatkom 50. rokov, keď sa stal režisérom Bratislavského rozhlasu a podieľal sa na založení Rozhlasového hereckého súboru. Na dosky Slovenského národného divadla sa znovu dostal v roku 1954. Herectvo Martina Gregora bolo mimoriadne všestranné, rovnako bravúrne zvládal úlohy komediálne aj tragické. Za 50 rokov ich stihol vyše 190 a mnoho ďalších vo filme a televízii. V rozhlase pravidelne účinkoval v silvestrovských programoch

Reláciu Retrorádio s Martinom Gregorom v roku 2012 autorsky pripravili Marián Grebáč a Tamara Chlebová. Vo výbere tých najlepších scénok Martinovi Gregorovi sekundujú František Dibarbora a Anton Mrvečka.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: K. Cích, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame