Amor na jedálnom lístku – poviedky amerického klasika O. Henryho

Amor na jedálnom lístku – poviedky amerického klasika O. Henryho

Americký spisovateľ O. Henry (1862 - 1910) sa preslávil krátkymi humoristickými poviedkami zo života obyčajných ľudí. Príbehy majú napínavý dej, prekvapivú pointu a nechýba im typická anglosaská irónia. Hlavnými hrdinami sú rôzni chytráci, podvodníci a zlodejíčkovia, ktorí chcú všetkých prekabátiť, ale nie vždy sa im to darí. Autentickosť prostredia zvýrazňujú hovorové a slangové výrazy. Keď O. Henry vo svojej prvej knihe Kapustové hlavy a králi písal o fiktívnej stredoamerickej republike Anchura, vymyslel termín „banánová republika". 

Rovnako zaujímavý a dobrodružný bol aj osobný život Williama Sydneya Portera, ktorý si ako umelecký pseudonym vybral meno dozorcu Orrina Henryho z väznice v Ohiu. Porter tam totiž strávil niekoľko rokov po tom, čo ho odsúdili za spreneveru peňazí v banke, kde pracoval ako účtovník. Ani tam však nezaháľal a písal poviedky. K tým najznámejším patria Dar mágov, Výkupné červeného náčelníka, Policajt a hymna, Kaballerova cesta, Obeť... Niektoré sa dočkali aj filmového spracovania.

V roku 1995 upravil Berco Trnavec pre rozhlas dve poviedky O. Henryho pod názvom Amor na jedálnom lístku. V réžii Viliama Sýkoru účinkovali: Peter Bzdúch, Eduard Bindas, Helena Geregová, Miroslav Trnavský, Daniel Matuška, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič. Zvuk a strih Stanislava Ďurišová a Imrich Adamko, hudbu vybrala Katarína Cútová, redakčne pripravil Vladimír Nosáľ.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: wikipedia]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame