Ján Berky-Mrenica a Ibrahim Maiga v Gala Borisa Filana (1995)

Ján Berky-Mrenica a Ibrahim Maiga v Gala Borisa Filana (1995)

Talk-show Gala Borisa Filana patrila v 90. rokoch medzi obľúbené programy Slovenskej televízie. V roku 1995 vznikla aj rozhlasová verzia, keď sa v Banskej Bystrici konala verejná nahrávka s hosťami Jánom Berkym-Mrenicom a Ibrahimom Maigom.

Husľový virtuóz, primáš a zakladateľ Diabolských huslí Ján Berky-Mrenica od malička inklinoval k hudbe. Už ako sedemročný chodieval hrávať so svojím otcom na svadby, krstiny, alebo len tak pod oblok bohatým gazdom. Často chytal v potoku ryby, tak dostal prívlastok Mrenica. So SĽUK-om prešiel takmer celý svet. Keď koncertoval v Amerike, chýr o jeho diabolskej zmesi čardášov a rómskych piesní sa doniesol až k slávnemu Louisovi Armstrongovi. Ako dopadlo ich spoločné vystúpenie, sa dozviete v galaprograme.

Druhým hosťom bol slovenský spevák a herec s malijským pôvodom Ibrahim Maiga. Ako prvý herec čiernej pleti vystupoval v Slovenskom národnom divadle, neskôr aj v Divadle Astorka Korzo a na Novej scéne. Presadil sa tiež ako spevák. Spoluúčinkoval s Robom Grigorovom, Pavlom Haberom a Richardom Müllerom. Vydal autobiografickú knihu Slovensko osud môj, ty kokso. A o svojich zážitkoch porozprával aj Borisovi Filanovi; vypočujeme si veselé príhody z letiska, z jazykovej školy, krčmy a električky.

Zostrih z verejnej nahrávky programu Gala Borisa Filana redakčne pripravil Vladimír Nosáľ. O hudobnú zložku sa postaral Ján Berky Mrenica a jeho ľudová hudba. Zvuk a strih Vladimír Mihálek a Andrej Kubík.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame