Kronika komika – z histórie Radošinského naivného divadla

Kronika komika – z histórie Radošinského naivného divadla

Slovenský rozhlas dosiaľ nahral a odvysielal 45 titulov z repertoáru Radošinského naivného divadla. Z toho úctyhodného čísla vyberáme rozhlasovú adaptáciu kabaretnej hry Kronika komika. Herec, dramatik a principál Stanislav Štepka mapuje históriu divadla od jeho vzniku v roku 1963 až po súčasnosť.

Mimoriadne úspešným obdobím pre divadlo boli 80. roky, keď súbor našiel stálu scénu najprv v bratislavskom PKO a potom v bývalom Dome ROH. Vtedy vznikli kultové hry Jááánošííík, Človečina, Kino Pokrok, Čierna ovca, Svadba, Materské znamienko, Vygumuj a napíš. Ich jediným autorom bol Stanislav Štepka, režisérom Juraj Nvota a skladateľom a interpretom hudby Ján Melkovič.

Kronika komika ponúka typické štepkovské hľadanie pravdy a láskavý humor, ktorý sa tiahne celým repertoárom divadla. Nechýbajú vtipné príhody, zážitky či paródie. Napríklad, keď Štepka stálicu divadla Katarínu Kolníkovú predstavil ako sólistku činohry, opery, baletu a ručných prác Radošinského divadla.

Na verejnej nahrávke z roku 2005 spolupracovali autor hudby Ján Melkovič, hudobná dramaturgička Lýgia Vojtková, majstri zvuku Ľuboš Války, Juraj Minarovič a Peter Daniška, dramaturgička Viera Benediková a réžisérka Táňa Tadlánková.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame